Despre Noi:

Am pus bazele formarii noastre in an centenar, caci am gasit 100 de motive sa ne iubim, sa ne pretuim si sa ne aparam valorile.

Ne-a manat in acest demers natura si istoria poporului nostru, surori ce ne-au strigat intr-un glas, prin goana noastra de la poalele falnicilor Meridonali. Vorba lui Alexandru Vlahuta, care spunea ca ,,multe si minunate locuri are de vazut calatorul in Valcea". Si bine a zis! In locul in care codrii clocotesc in zgomot de ape, vaile stau zambitoare in soare, plaiurile sunt spoite cu maiestrie in culori ce te imbie, iar gospodariile freamata in cenusa timpului, gasesti sute de motive sa te opresti. Pamantul acesta e doldora de poveste. Nu e movila, piatra, zid, sau plai care sa nu aiba o legenda a lui, care sa nu fi fost impletit pin caierul istoriei noastre. Iar vatra satului Valcean inca mai fierbe povesti ce strapung valul timpului si lupta pentru eternitate, pentru castigarea drepturilor furate.

Nu ne-am erijat noi in rol de haiduci, insa ne-am propus sa aducem in contemporan, in ochii si in sufletul alor nostri, comoara de zeste a stramosilor. Nu vreem sa furam din bogatia vremurilor apuse si sa punem acolo unde iubirea de tara e saraca, dar vrem sa impletim al nostru falnic trecut cu existenta zilelor noastre, incurajand oamenii sa traiasca si sa iubeasca autenticitatea propriilor radacini.

Asadar, proiectul Asociatia Turistica Oltenia de Sub Munte s-a cladit pe soclul dorintei de a da valorilor noastre culturale ce e al lor: sens, respect si recunostinta/recunoastere.

Obiectivele ACTOSM

 • 1
  Dezvoltarea cultural-turistică și social durabilă a comunităților și așezărilor din regiunea Oltenia de Sub Munte;
 • 2
  Promovarea tradițiilor și mesteșugurilor prin implicarea copiilor și tinerilor în viata comunității, in evenimente si cercuri de artizanat, urmarind totodata educarea ecologica si culturala a comunitatii si a turistilor.
 • 3
  Culegerea legendelor cu iz istoric ale regiunii Oltenia de Sub Munte (documente, fotografii, filme, cărţi, publicaţii periodice, hărţi, atlase, dicţionare, enciclopedii, costume populare, mobilier etc).
 • 4
  Promovarea povestilor despre istoria zonei Oltenia de Sub Munte, prin editarea de publicaţii proprii ale Asociaţiei, participarea la întâlniri, simpozioane, lansări de carte, aniversări, expoziţii, comemorări etc, invitarea de specialişti la asemenea manifestări organizate de Asociaţie
 • 5
  Incurajarea turismului in zona Oltenia de Sub Munte, la nivel national si international si promovarea produselor turistice noi, specifice zonei;
 • 6
  Dezvoltarea și implementarea unor strategii de turism, ecoturism, turism monahal și cultural;
 • 7
  Apărarea, păstrarea și promovarea patrimoniului cultural al Olteniei de Sub Munte;
 • 8
  Promovarea, protejarea întreprinzatorilor zonei, care au interese specifice legate de turism, precum și asigurarea reprezenăarii lor în raporturile cu autoritățile publice și persoanele juridice de drept privat, în conformitatea cu actele normative în vigoare.;