miercuri, aprilie 24, 2024
8 C
Horezu
7.6 C
Bărbăteşti
7.7 C
Băile Olăneşti

Oltenia de sub Munte – geoparc aspirant U N E S C O

Must read

📜 Azi este ziua Costeștiului. Acum 511 ani, în 11 brumărel, un popă din Costeștii Vâlcii semna ca martor un document, lăsând astfel prima mărturie scrisă cunoscută azi în care apare numele localității.

🍀 Deși localitatea e mai cunoscută azi ca loc al bătăliei minierești, zona muștește de istorie, legende și povești și e înțesată de obiective demne de vizitat.

🏞️ Zona binecuvantată de la natură a fost locuită din ce știm din neolitic. Pădurile, munții, peșterile și văile au oferit oamenilor adăpost și resurse. Este cunoscută aici cultura Ferigile (550 – 450 î.Hr.), care și-a luat numele de la cel al locului importantelor descoperiri arheologice. Tot foarte cunoscute sunt și cele două mănăstiri, Bistrița și Arnota.

⛪ Dar tot aici se mai află și alte nu mai puțin de 9 biserici-monument.
În satele de sub munte încă mai supraviețuiesc câteva frumoase case oltenești, se mai păstrează o brumă de tradiții și obiceiuri și găsim oameni buni, frumoși și primitori.

🏛️ Puține sate se pot lăuda cu un muzeu valoros de artă modernă.

🌳 Natura încă mai poate trăi liniștită pe aici alături de oameni, iar peșterile, cheile, pădurile seculare, stâncile de calcar, pajiștile alpine cu viețuitoarele lor mici și mari au fost cuprinse într-un parc național. Iar fascinanții trovanți sunt acum rezervație naturală.

🎉 La mulți ani Costești, să crești mulți copii frumoși și buni!

Oltenia de sub Munte – geoparc aspirant U N E S C O

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Oltenia de sub Munte | Vâlcea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura