sâmbătă, iulie 13, 2024
29.9 C
Horezu
29.9 C
Bărbăteşti
30.7 C
Băile Olăneşti

Omul de știință Cristian Presură avertizează că ne vom confrunta cu un val al conspiraționiștilor, care subminează țesătura societății bazată pe știință

Must read

Cristian Presura

Sub ochii nostri, se intampla un fenomen naucitor: sustinatorii diverselor teorii ale conspiratiei (anti-5G, antivaccin, pamant plat, negarea incalzirii globale etc.) isi dau mana si reusesc sa creeze poduri intre ceea ce pana acum erau insule, transformand-le intr-un adevarat continent ce submineaza tesatura societatii bazata pe stiinta si atacand-o in punctul cel mai vulnerabil: gandirea critica. „Valul” va veni, iar intensitatea lui ne va lua prin suprindere.
Ca si voi, i-am ignorat pana acum. Daca inteleg bazele miscarii antivaccin (frica de interferenta cu propria noastra natura biologica), am acordat putina atentie negarii aselenizarii sau teoriei pamantului plat. Ce observ acum este ca cei care sustin pamantul plat spun si ca Pamantul are 6000 de ani, facand apel la Biblie pentru a atrage aderenti, iar unii din ei sunt si anti-5G, pentru ca, desigur, satelitii 5G ai lui Elon Musk n-au cum sa existe in pamantul plat. Cei care sunt anti-5G sunt in mare parte si antivaccinisti, cum se vede pe pagina lor de Facebook. Si uite asa, lantul continua.
Ceea ce ii uneste pe toti este cupola MARII CONSPIRATII MONDIALE, care ascunde adevarul (adica noi suntem conspiratia). Odata ce isi atinge limitele explicative, fiecare dintre teoriile amintite face apel la „marea conspiratie mondiala”, acolo unde sunt aruncati la gramada guvernele asa-zis mondiale si bogatii lumii, dar si miile de medici si ingineri (platiti de primii, desigur). De ce nu avem nicio fotografie a pamantului plat sau una dincolo de marginile pamantului? Pentru ca oricine ar incerca asta, ar fi arestat de armata americana. Ce am primit noi de la NASA sunt fake-uri! Fata de capacitatea extraordinara a „stiintei oficiale” de a explica asa de mult, ei trebuie sa faca apel la „marea conspiratie mondiala” a oamenilor de stiinta atunci cand depasesc cercul lor restrans de explicatii.
De aceea, atunci cand se intalnesc doi sustinatori ai pseudo-stiintei, chiar daca sunt din „insule” diferite, se regasesc in aceasta credinta a „marii conspiratii mondiale”, uniti ca intr-o lupta de clasa. Vad prin retelele sociale miscari subterane de o amplitudine nebanuita, cu o oferta atat de diversa de teorii a conspiratiei, ca cineva care are un dubiu oricat de mic abia ii poate rezista (una, mai noua, spune ca o mie de ani recenti din istorie nu au existat si au fost contrafacuti). De aceea, cred ca vom avea parte in anii ce vin de o explozie suprinzatoare a acestor miscari, cel putin tot atat de suprinzatoare pe cat a fost aparitia miscarii lui George Simion (in cercurile caruia infloresc o parte din aceste conspiratii).
Pe termen lung, singura solutie reala este o riposta la timp a sistemului educational, a carui principala preocupare ar trebui sa fie intarirea gandirii critice: sa inveti sa iti explici cu propria minte, sa construiesti o harta mentala a lumii din jur, fara a lasa deoparte ceea ce nu iti convine, sa gasesti esenta fiecarui lucru si sa il asezi la locul potrivit pe harta ta interna, pentru a il gasi mai apoi usor si a reconstrui singur explicatiile, etc . Nu ma astept insa la nimic bun de la Ministerul Educatiei, ocupat cu o lege venita sa satisfaca interesele unor grupuri din jurul ministerului, fara o analiza si un set de masuri pentru a schimba esenta modului in care trebuie facuta educatia in noua era ce se schimba rapid. Toti parintii vedem acest efect, Ministerul este orb. Si atunci?
Ma tem ca, pe termen scurt, nu se mai poate face nimic. Valul va veni. Vom suferi cu totii, inclusiv cei care aleg diverse teorii conspirationiste, asa cum sunt cei care neaga incalzirea globala. Asta nu ma opreste sa pornesc niste proiecte personale de lamurire a publicului larg, pentru a-i convinge pe cei care inca au dubii (ca e ca la alegeri, nu le poti schimba mintea celor convinsi deja). Veti vedea mai multe materiale in aceasta directie de la mine. Cei care vor sa ma ajute, ma pot contacta in privat. Sunt multe feluri in care o pot face, fiecare cum poate, orice ajutor este bine-venit.

 

Cristian Presura

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Oltenia de sub Munte | Vâlcea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura